Met hetzelfde aantal collega’s toch meer klanten helpen
Steeds meer thuiszorgaanvragen, maar meer collega’s zijn niet makkelijk te vinden. Daarom werken de teams van Wijkverpleging & Welzijn voortaan vanuit een andere gedachte: Positieve Gezondheid en Virtuele Thuiszorg. Maar wat betekent dit? Manager Erik Ploeg vertelt er over.
“Eigenlijk komt het erop neer dat we vanuit de aandacht op de Positieve gezondheid kijken naar de situatie van de klant”, aldus Erik Ploeg. “We werken nu nog vaak vanuit de focus op ziekten, klachten en ouderdom. Daarop is de verzorging gericht. Dat gaan we verbreden door meer vanuit het totale plaatje te kijken en te onderzoeken wat nodig is.”
Dit project helpt om op een positieve manier te kijken naar:
• wat kan de klant zelf
• wat kunnen de mantelzorgers doen
• welke zorg/ welzijn/ ondersteuning kunnen we met een technisch hulpmiddel geven (virtuele thuiszorg)
• welke zorg/welzijn/ ondersteuning kunnen we helpen organiseren
• welke zorg/ welzijn/ ondersteuning kunnen wij als team in dit totaal bieden
Erik: “Om dit te onderzoeken en informatie te verzamelen gaan de wijkverpleegkundigen praten met de klant. Daarvoor gebruiken zij het spinnenwebmodel van de positieve gezondheid. Dat model bestaat uit verschillende pijlers om de klantsituatie in te schatten, zoals lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen (sociale contacten) en dagelijks leven.”
De antwoorden op de vragen die horen bij die pijlers, vormen samen de basis voor advies en indicatie. Daarin staat wat de klant zelf kan, waar de mantelzorger bij kan helpen, wat technische hulpmiddelen kunnen en wat wij voor de klant met thuiszorg kunnen betekenen.
Wat is Virtuele Thuiszorg?
Dit zijn allerlei technologische hulpmiddelen die we kunnen inzetten of zelfs al gebruiken in de wijkverpleging. Daarmee kan de klant zich langer en beter zelfstandig redden. Ook ontlasten we hiermee de mantelzorgers en betrekken we andere familieleden (op afstand) bij de ondersteuning.
Voorbeelden van virtuele thuiszorgmiddelen zijn de medicijndispenser Medido, een slimme weegschaal of een app om taken te verdelen onder mantelzorgers en zorgverleners. Of een sensor die het leefpatroon in de gaten houdt, waardoor we een blaasontsteking of afwijkend dag-nachtritme sneller kunnen opsporen.
“Tijdens de bijeenkomsten hoorden we al enthousiaste reacties van collega’s op sommige producten van de virtuele thuiszorg: dat zou goed zijn bij die klant en bij die klant. Dat is toch heel mooi om te horen.”
Waarom doen we dit?
“Wij, de wijkmanagers en het Centraal ManagementTeam, willen dat onze collega’s hun werk met passie en op een goede manier kunnen blijven doen. Maar we zien ook dat het moeilijker wordt door het groeiende aantal klanten”, stelt Erik. “Omdat we niet zo snel zoveel nieuwe collega’s erbij hebben en mensen toch willen helpen, zijn we dit project Positieve Gezondheid en Virtuele Thuiszorg gestart. Natuurlijk kijken we ook naar de maatschappelijke ontwikkelingen. Die bevestigen onze keus.”

Scholingen en Enthousiasmeersessie
Tijdens scholingen en Enthousiasmeer-sessies kregen de collega’s van Wijkverpleging & Welzijn, Klantenservice en het team van Leren & Ontwikkelen meer uitleg. “Want dit is de manier waarop we gaan werken”, stelt Erik. Een medewerker van MobileCare, de leverancier van de virtuele thuiszorgmiddelen, gaf tijdens deze sessies, in samenwerking met een aantal wijkverpleegkundigen, meer uitleg over Positieve gezondheid en Virtuele Thuiszorg. De aanwezige collega’s konden allerlei mogelijkheden van virtuele thuiszorg bekijken en kregen uitleg over onder meer de toepasbaarheid.
De reacties na de sessies waren positief. “Het is even anders en wennen, maar wel heel fijn dat we zo de klanten toch goed kunnen helpen”, aldus een collega. “Toen ik er voor het eerst over hoorde, dacht ik dat ik mijn baan misschien wel kon verliezen. Maar dat is helemaal niet zo! Gelukkig! Deze manier van werken en de hulpmiddelen helpen juist zodat we naar nog meer klanten kunnen gaan.”
Erik: “Met deze andere manier van werken zijn we toekomstbestendiger; we kunnen dan samen de groeiende vraag aan zorg beter aan. We pakken de uitdaging op om dat met elkaar te bereiken!”
Ook medewerkers huishoudelijke ondersteuning hebben een scholing gevolgd, gegeven door wijkverpleegkundigen, over de mogelijkheden van de producten van Virtuele Thuiszorg en de rol die zij hierbij kunnen vervullen.

Hoe verder?
De projectgroep Positieve gezondheid en Virtuele Thuiszorg past nu werkprocessen aan, ontwikkelt noodprocedures en test de koppeling van het EKD. Alle procedures en werkprocessen komen in Qlink te staan.
De afgelopen weken zijn per wijkteam kaartenbaksessies gehouden door wijkverpleegkundigen en een medewerker van MobileCare. Tijdens deze kaartenbaksessies zijn bestaande klanten besproken en de mogelijkheden die er voor deze klanten zijn met de producten van Virtuele Thuiszorg. De komende weken worden alle bestaande klanten in beeld gebracht door wijkverpleegkundigen, in samenwerking met contactverzorgenden. Daarna gaat een wijkverpleegkundige met de klant en/of de mantelzorgers in gesprek daarover.
Bij nieuwe klanten starten we direct volgens de nieuwe werkwijze van Positieve gezondheid en Virtuele Thuiszorg.
Heb je vragen?
Stel ze aan je leidinggevende of aan projectleider Linda Klink. Linda is bereikbaar via l.klink@hetspectrum.nl en het algemene nummer 078 617 23 33.
Veel gestelde vragen met antwoorden:
Door op het documentlink te klikken, kun je de veel gestelde vragen en antwoorden over deze andere werkwijze lezen.