10/11
Powered by Foleon

Create the content your audience craves.

Find out more
  • Pages
  • Editions
01 Welkom
02 Kort nieuws
03 Marketingtraject
04 Meld je aan voor de OR
05 Positieve zorg
06 Professionele adviesraad
07 Bouwnieuws
08 Vertrouwenspersoon
09 Cao-update 2023
10 Verpleegkundigen
11 Leren en ontwikkelen

Vervolg ontwikkeling functie verpleegkundigen

In de nieuwsbrief van december 2022 heb je informatie gekregen over ontwikkeling van de functie van verpleegkundigen. We vertellen je graag meer over de doorontwikkeling van de afgelopen tijd.

Rol kwaliteitsverpleegkundige Vorig jaar is de functie van verpleegkundige aangepast naar kwaliteitsverpleegkundige. De rol van de kwaliteitscoach is hiermee komen te vervallen. Hierbij zijn de vrijgekomen uren verdeeld over de afdelingen zodat de kwaliteitsverpleegkundige tijd beschikbaar heeft om de rol uit te kunnen voeren. De rol van de kwaliteitsverpleegkundige is anders dan die van de kwaliteitscoach, omdat deze mee werkt in de zorg, en voor een aantal uur is uitgepland om aan kwaliteit te werken. Dit doen zij samen met alle teamcollega's. In de praktijk is het soms lastig om de nodige uren aan de kwaliteitsopgave te werken vanwege allerlei redenen in de personele bezetting. Loop je hier tegenaan? Bespreek het met je leidinggevende. Door het bespreekbaar te maken, wordt het bekend en kan in goed overleg gezocht worden naar oplossingen. Heb je vragen over de rol van de kwaliteitsverpleegkundige? Stel deze dan gerust aan je leidinggevende of aan je collega-verpleegkundigen.

Intramurale werkgroep

In januari dit jaar is er een werkgroep gestart voor de doorontwikkeling van de kwaliteitsverpleegkundige functie intramuraal. De werkgroep bestaat uit: verpleegkundigen van De Sterrenlanden en Vreedonk Afdelingsmanagers Coach van Waardigheid en Trots Beleidsadviseur zorg en innovatie Praktijkopleider van de afdeling Leren & Ontwikkelen Adviseur HR

De werkgroep heeft de resultaten van eerdere bijeenkomsten als uitgangspunt gebruikt om met elkaar aan de slag te gaan. Ook zijn de eerste ervaringen van verpleegkundigen gedeeld. We willen samen beter in kaart brengen hoe de kwaliteitsverpleegkundigen verdeeld zijn over de organisatie en wat hun talenten zijn. Zo kunnen we bepalen wat er per afdeling nodig is om de gewenste kwaliteit van zorg te behalen.

Vier verpleegkundigen zijn begonnen met het volgen van een opleiding, en mogelijk volgen er meer collega's. Alle kwaliteitsverpleegkundigen gaan ook de Yellow Belt training van Continu Verbeteren/Lean volgen om samen met het team verbeteringen op de afdeling te kunnen uitvoeren. Met de werkgroep wordt bekeken wat ieder nodig heeft aan opleidingen om de functie goed uit te kunnen voeren.

0-meting

Om per afdeling helder te krijgen waaraan gewerkt moet worden, wordt er een 0-meting gedaan. Een 0-meting brengt in kaart wat de huidige stand van zaken is. Dit pakken we per afdeling op. We starten op PG1, PG2 en Vreedonk team 2. Voor de overige afdelingen wordt een planning gemaakt. Niet alleen de verpleegkundige heeft hier een belangrijke rol in, ook jij als medewerker op één van de afdelingen en natuurlijk de afdelingsmanager. We zetten er samen de schouders onder voor onze bewoners. Per afdeling zal een plan van aanpak komen om zo gericht aan kwaliteit van zorg te kunnen werken. Kwaliteit van zorg is namelijk een verzamelnaam van een hoeveelheid aan thema's waarbij het zo kan zijn dat elke afdeling start met een ander thema.

Hoe gaan we verder?

De komende tijd werken we met de werkgroep aan de doorontwikkeling van de kwaliteitsverpleegkundigen. Ook bespreken we in deze werkgroep met elkaar hoe we de ANW-diensten inrichten waarbij we ons met name focussen op de neventaken en de samenwerking met andere collega's en disciplines tijdens deze diensten.

Vreedonk

Binnen Vreedonk is het al langere tijd een grote uitdaging om de verpleegkundige bezetting te kunnen garanderen, met name in Avond, Nacht en Weekend. Dit betekent dat we de ANW-verantwoordelijkheid anders moeten gaan inrichten, wat een andere en extra uitwerking vraagt dan bovenstaande ontwikkelingen. Hiervoor is nu een aparte werkgroep opgericht om dit vraagstuk uit te werken. Heb je hier vragen over? Stel ze dan aan afdelingsmanager Chris Paardenkooper.

Ambulant verpleegkundig team

Door bovenstaande ontwikkelingen maken we een pas op de plaats met de doorontwikkeling van het ambulant verpleegkundig team spectrum-breed. Momenteel is er dagelijks een verpleegkundige route gevuld van 7.00 - 13.00 uur, binnen domein Wijkverpleging en Welzijn. We werken aan regionale communicatie, met betrekking tot hetgeen wij als organisatie kunnen bieden vanuit het ambulant verpleegkundig team met als doel meer klanten en personeel aan te trekken. Ook zoeken we naar oplossingen om de incidentele verpleegkundige zorgvragen in de nacht aan te kunnen bieden. Vragen of ideeën?

Heb je naar aanleiding van deze informatie vragen of ideeën? Deel deze dan met je leidinggevende. Je kunt daarnaast ook contact opnemen met Linda Klink, l.klink@hetspectrum.nl beleidsadviseur zorg en innovatie.